26. maalis 2019

Pysy kartalla jäätävistä olosuhteista

Suomalainen Labkotec Oy on johtava mittauksiin ja valvontaan erikoistunut teollisuusyritys. Yksi heidän ratkaisuistaan on erityisesti tuulivoimaloihin kehitetty jääntunnistusjärjestelmä, joka sopii myös esimerkiksi sääasemiin ja lentokentilleLapaan kertyvä jää vaikeuttaa tuulivoimaloissa sähkön tuotantoa, rasittaa rakenteita ja on merkittävä turvallisuusriski, sillä se voi vahingoittaa alueella liikkuvia ihmisiä ja lähellä olevia rakennuksia. Labkotecin jääntunnistusjärjestelmä käyttää tiedonsiirtoon SATEL-LP-radiomodeemeja ja I/O-yksiköitä 

 

Tunnista jää, vähennä riskejä 

 Jääntunnistusjärjestelmiä käytetään tuulivoimaloissa, lentokentillä, sääasemilla ja merenkulun sovelluksissa. Labkotecin ratkaisu, LID-3300IP-jääntunnistin havaitsee kaikki jäätymisen muodot. 

Jäätävät sääolot haittaavat tuulivoimalan luotettavuutta, koska jopa ohut jääkerros turbiinin lavoissa lisää onnettomuusriskiä, laskee tuottavuutta ja kuluttaa rakenteita. Erityisen tärkeää tämä on ottaa huomioon pohjoisilla rannikkoalueilla, joissa sääolot vaihtelevat jäätävistä tuulista, raskaaseen pakkaseen ja nopeisiin lämpötilanvaihteluihin.  

Jääntunnistimien lisäksi Labkotecin valikoimaan kuuluu öljyn- ja rasvanerotinhälyttimiä, nestevuototunnistimia, pinnankorkeuden ja virtauksen sähköisiä mittauslaitteita ja -menetelmiä.  

Lisäksi yritys on kehittänyt LabkoNet®-automaatio- ja kaukovalvontajärjestelmän kunnallisen vesihuollon tarpeisiin.  

  

 

Tieto liikkuu langattomasti  

LID-3300IP-jääntunnistin on kehitetty erityisesti jäätävien olosuhteiden tuuliturbiineihin. Se parantaa tuuliturbiinin luotettavuutta ja vähentää jäänmuodostukseen liittyviä riskejä.  

Järjestelmä varoittaa jäisistä olosuhteista jo varhaisessa vaiheessa. Kun LID-3300IP havaitsee jäätyvät olosuhteet, se käynnistää jäähälyttimen. Tukiasema lähettää tiedon langattomasti SATELin radiomodeemien välityksellä ala-asemille, jotka kontrolloivat LED-varoitusvaloa. 

Sekä tukiasema että ala-asemat käyttävät SATEL-LP-radiomodeemeja ja I/O-yksiköitä, jotka toimivat luvasta vapaalla 869 MHz:n taajuudella. Radiomodeemit mahdollistavat point to point- ja point to multipoint -yhteydet ja jopa 99 laitteen meshverkon. Tiedonsiirto on turvattu AES128-bittisellä salauksella ja käyttäjätunnistuksella. 

Varoitusvalokaapeissa on lämmityselementti ja termostaatti, joka pitää järjestelmän käynnissä kylmissäkin olosuhteissa. Jokainen varoituspaikka on varustettu varoitusmerkillä ja kaappiin on saatavissa lukitus.  

Lisää uutisia